20 jun Geen reacties Moort Geen categorie

MIDDELBURG – De lekkerste haring in Zeeland wordt volgens de AD Haringtest 2014 verkocht in Middelburg, bij Het Beste Maatje aan de Stationsstraat.

Vorig jaar waren de keurmeesters van het AD nog redelijk kritisch, maar dit jaar zijn ze vol lof. ”Hollandse Nieuwe zoals je die graag krijgt: goed behandeld, fris van smaak”, concluderen ze. ”Genot voor zowel oog als tong.” Het Beste Maatje krijgt het cijfer 9, en eindigt daarmee op de 9e plaats van de 134 bezochte handels.

Trots

Het Beste Maatje merkt de effecten van de positieve beoordeling zaterdag meteen. ”We zien nu veel nieuwe klanten, die het toch eens even komen proeven”, zegt eigenaresse Ellen van Moort.”We zijn zelf ook erg trots op dit resultaat.”

Scholing

De hoge score volgt op een jaar waarin Het Beste Maatje ook nog eens extra zijn best heeft gedaan om de best mogelijke haring aan te bieden. ”Ze hebben zelf nog scholing gevolgd, om nog eens extra te leren hoe je de haring het beste schoonmaakt, het beste presenteert enzovoort”, zegt Van Moort.

Proeven

”Ook hebben we, nadat onze vorige leverancier ermee was gestopt, bij alle bedrijven zelf de haring geproefd en degene die volgens ons de beste was, uitgekozen. Het maakt namelijk heel wat verschil, bijvoorbeeld waar een haring is gevangen, wat-ie daar heeft gegeten en hoe en op welk moment hij is gekaakt. De haring die wij hebben uigekozen is licht gezouten, is wat steviger dan andere soorten en onderscheidt zich vooral ook door een uitstekende nasmaak.”

Goes

Ook Visamy in Goes krijgt met een 8 een goede beoordeling van de AD-jury, en eindigt daarmee op de 33e plaats. ”Stevig, met nog iets van zilt en room”, luidt de omschrijving van de haring. De conclusie van het AD is dat Visamy, dat na een zaak in Vlissingen nu ook een vestiging in Goes heeft, daarmee een ‘uitstekend visitekaartje’ afgeeft. ”Nu leren en verder ontwikkelen.”

Vrouwenpolder

Over Visspecialist Wachters aan de Augustinushof in Vrouwenpolder is het AD bepaald niet lovend. ‘Donkerbruin verkleurd en ”Ook nog bitter’, concluderen ze. Met een eindcijfer 3 en het jury-oordeel ‘Oneetbaar’ eindigt de visboer op een 100e plaats in de rangschikking.

Vlissingen

Na hun bezoek aan de verkoopwagen van Vishandel Marijs aan de Nieuwendijk in Vlissingen, zijn de keurmeesters van het AD meedogenloos: met het predikaat ‘Oneetbaar’, het eindcijfer 0 van de jury en een cijfer 1 voor de haring eindigt Marijs op de 123e plaats. ”Ruikt rans en zuur… Stinkt zo dat het moeite kost om een hap te nemen”, melden de testers.

bron: pzc.nl