bestemaatje-kabeljauw

kabeljauw

Gadus Morhua

Eng.; Cod • F.; Cabillaud, Morue • D.; Kabeljau • Sp.; Bacalao • I.; Merluzzo

Is het kabeljauw of bakkeljauw?

De Kabeljauw (Gadus morhua) is een zeer populaire vis, die in Nederland en andere Europese landen veel gegeten wordt. Hij komt grotendeels voor langs de kust van Noord Amerika, Groenland, Spitsbergen tot aan de westkust van Portugal. De kabeljauw is een roofvis, die leeft in de buurt van de bodem, maar zwemt omhoog om zijn prooi buit te maken. De smaak wordt beïnvloed door een rijk dieet aan mosselen, garnalen, kreeftjes en krabbetjes. De kabeljauw smaakt op zijn best wanneer hij gevangen wordt tussen de maanden december tot en met april. Rond deze tijd migreert hij vanuit de Barentszzee naar het Noordwesten van Noorwegen om te gaan paaien. Het vlees is dan melkwit en heeft een zoete smaak. Deze kabeljauw wordt Skrei genoemd. De naam Skrei is mogelijk afgeleid van het Vikingwoord Skrida dat zoiets als ‘reizen’ betekent.

De meeste mensen in Nederland kiezen voor de verse kabeljauw vanwege de makkelijke bereiding, smaak en aanbod. Wat veel mensen niet weten is dat kabeljauw ook gedroogd of gezouten wordt aangeboden. De gedroogde kabeljauw heet dan stokvis en wordt veel gegeten in Italië. De gezouten kabeljauw wordt weer veel gegeten in Portugal. Voor de Nederlandse toerist die in Portugal is geweest, is het hun niet ontgaan. Overal ziet men grote stukken kabeljauw filets hangen net zoals de Serrano ham poten in Spanje op de markt. De gezouten kabeljauw heet Klipvis. De Portugezen zijn zo verzot op de klipvis (Bacalhau) dat er een kookboek bestaat met weliswaar duizend recepten. De twee meest gegeten recepten zijn “Bacalhau á Brás” en “Bacalhau á conde da guarda”.

In Nederland komt men steeds meer Creoolse broodjeszaakjes tegen. Sommige hiervan zoals de Surinaamse winkels bieden ook gezouten kabeljauw gesmoord met kerriesaus in broodjes aan. In Suriname staat de gezouten kabeljauw (Klipvis) bekend als bakkeljauw. Ik raad iedereen aan om het eens een keer te proberen, wel vragen naar de niet pikante versie.

Mocht je als toerist kabeljauw willen eten ergens in Europa dan is het handig om deze namen te onthouden of op te schrijven. In het Engels heet hij Cod, Frans Morue, Duits Kabeljau, Spaans Bacalao, Portugal Bacalhau do atlantico, Italiaans Baccalao en Torks in het Deens, Noors en Zweeds.

Kun je niet wachten tot je ergens op vakantie bent om kabeljauw op een andere manier te proeven, dan raad ik je aan om de kabeljauw ook een keer als klipvis of stokvis aan te schaffen. Tegenwoordig zijn er talloze recepten online te vinden of vraag het aan uw visspecialist. Misschien weet hij wel een heel lekker recept hiervoor.

Smakelijk eten alvast.

Culinaire groeten,

De visspecialist

Bronnen:
Vis en zeevruchten Teubner 2005
De Portugese keuken Veltman Uitgevers 2009
www.goedevis.nl